lunes, octubre 02, 2006

BiH

Després de dos viatges en un any, convivint amb gent de Mostar i rodalies amb un grup d'estudiants de un curs de fotoperiodisme tinc un sentiments molt especials cap a Bosnia-Herzegobina i la seva gent.

No crec que sigui la persona més indicada per parlar del conflicte, ni dels seus antecedents, però si crec que després d'aquest temps allà tinc una opinió sobre la postguerra força vàlida.

La situació, per a qui no la conegui massa, és, bàsicament, la de tres etnies (serbis [catòlics ortodoxos], croat [catòlics] i bosnis [musulmans]) que aparentment conviuen sobre un mateix territori.

Perquè dic aparentment? Simple, tot i que comparteixen el mateix pais, ni tenen el mateix sentiment per ell, ni les representants polítics son el mateixos, ni comparteixen vida cotidiana ni res que es pugui assemblar a una convivència real. Pitjor encara, tots tenen motius per odiar-se mutuament (potser si que en números globals el bosnis van ser els més masacrats durant la guerra, però també tenen coses de les que apenedir-se) i, de fet, ho fan! Tant és així que la gran majoria de gent creu que les forçes internacionals no es poden retirar encara (i això que ja han passat 10 anys!!!!).

En fi, avui repassant El Pais Digital, m'he trobat amb aquesta noticia:

http://www.elpais.es

que bàsicament ve a explicar una situació que, tot i que ja coneixia, no deixa de ser preocupant:
  • Els serbis (que de per si ja dispossen del seu propi pais dins BiH, la república servska) han votat a representants dels partits de ultra deretes.
  • Els croats han triat a partits que defensen la segregació croata.
  • Els bosnians són els únics que han votat per representants que opininen que Bosnia hauria de ser una pais unit i "únic".
La veritat és que cada dia tinc més clar que, per desgràcia, algun dia tornaré a sentir a parlar de guerra a Bòsnia-Herzegobina...

No hay comentarios: