lunes, enero 22, 2007

Els Balcans (Serbia)

Com tots sabeu aquest any passat he estat dues vegades a Bosnia-Herzegovina i des de aleshores, he intentat estar una mica al cas de tot el que pasa a aquella zona.

Bé, aquest cap de setmana pasat, casualment, vaig anar a Terrassa a veure la projecció de un dels documentals que va gravar un dels grups (una gent de la UAB que va venir a l'agost i que ha fet una feina impressionant!) i després vaig tenir l'oportunitat de parlar amb gent que havia asistit a l'event.

Entre ells hi havia un home que en el seu dia va coneixer uns refugiats de Sarajevo i sobre el que vàrem estar xerrant i discutint sobre la zona. De fet, una de les qüestions més complicades i compromeses és el veritable estat "emocional" de la zona: tothom es sorpren quan coneixen la dada de que molta gent, no la majoria, però si una part important, de BiH opina que no és descartable que hi torni a haver guerra a la zona (de fet, això ho vinculen directament a la retirada de les tropes internacionals de la zona que encara hi ha).

La veritat és que no soc cap expert en política balcànica, i, ni molt menys en Serbia, però si que comentava aquest cap de setmana que tinc la impressió que part del futur de la zona pasava pel fet de que els proeuropeus guanyessin les eleccions a Sèrbia (que es celebraven aquest cap de setmana).

De fet, acabo de llegir que amb una mica més del 60% de vots escrutats sembla que els partits reformistes i proeuropeus podran formar una majoria absoluta al parlament serbi. La veritat, me n'alegro, la zona ja està prou plagada de radicals (penseu que, de fet, el partit que ha guanyat les eleccions és el ultranacionalista!!!) i tot plegat ja està prou tens com per anar tivant més de la corda.

Espero que tot plegat sigui un pas endevant...

GatitoBonito

No hay comentarios: